Arhitectul și designerul de interior Andra Turcu s-a ocupat de reamenajarea spectaculoasă a acestui apartament de 51 m² din București, în scopul închirierii acestuia. Situat într-o casă construită în întregime de arhitecți și ingineri germani, care făcea parte din complexul de clădiri al Ambasadei Germaniei în România în anii 1930, apartamentul are un aer contemporan, în care au fost integrate elemente de design care amintesc de contextul arhitectural.
Proaspăta renovare a constat în: toate instalaţiile electrice şi sanitare refăcute, tâmplărie exterioară nouă din aluminiu cu geam termopan şi plase de ţânţari, centrală termică, mobilat complet şi decorat. Apartamentul are camere înalte de 3,80 m, terasă proprie şi loc de parcare în curte, precum şi boxă de depozitare suplimentară la subsol.
Tema amenajării a gravitat în jurul ideii de #MoreWithLess, folosită în mai toate proiectele Andrei – cu un buget generos pentru partea de construcție (terasă, tâmplarii noi, glasvand, restaurarea pieselor din lemn existente), ea a optimizat creativ partea de mobilare utilizând piese simple, dar aşezate într-un context diferit, prin care a reușit conturarea unui spațiu primitor și confortabil, care iese din tiparele apartamentelor de închiriat obișnuite.
Prin gestionarea eficientă a spațiului, arhitectul a creat zone adecvate pentru toate activitățile zilnice, inclusiv pentru scenariul de #WorkFromHome. Eliminarea a două dintre uşile existente a ușurat transformarea unui hol într-un spaţiu de dining, iar înlocuirea altor două uşi cu unele din sticlă cu rama metalică a avut drept scop permiterea luminii naturale să circule. Livingul are un home-bar amenajat în nişa unei foste ferestre care odinioară avea vedere spre clădirea Casino Victoria.
Renovarea a mai cuprins şi salvarea şi restaurarea unor detalii tipice pentru un apartament interbelic, precum parchetul de stejar îmbinat herringbone, mozaicul de la intrare, uşi şi tocuri originale din lemn masiv, toate elemente cu istorie care dau personalitate și structură noii amenajări.
Apartamentul dispune acum și de un balcon care a luat naştere prin transformarea unei scări exterioare existente dezafectate. Accesul se face din dormitor printr-o piesă de mobilier făcută pe comandă, cu roluri multiple: înglobează masca unui calorifer, rafturi pentru depozitare şi trei trepte pentru a ieşi pe terasă. O soluție inovatoare și totodată extrem de practică.
Suprafețele bucătăriei și băii sunt micuțe, însă suficiente pentru a putea îngloba tot ce este necesar locuitorilor acestei case. În bucătărie au încăput, pe lângă plită, cuptor și centrala termică, o mașină de spălat vase și cea pentru spălat rufe, așezate sub blat, camuflate în spatele unei draperii elegante. Baia ar fi avut spațiu suficient fie pentru cabina dus ori pentru o cada baie, însă arh. Andra Turcu a optat pentru varianta minimalistă și mult mai aerisită a unui duș tip walk-in.
O ieșire în aer liber, oricât de scurtă, nu strică niciodată și, astfel, cu atât mai prețios devine acest mini balcon ce poate avea multiple întrebuințări fie ele practice sau numai pentru relaxare.
Vedeți mai jos planul cu repartizarea curată și aerisită a acestui apartament din București, precum și câteva imagini cu el înainte de începerea procesului de renovare. Este ușor de înțeles cât de multă muncă și organizare au fost necesare pentru o așa transformare spectaculoasă.
Foto: Arh. Andra Turcu