Unul dintre cele mai recente proiecte ale Andreei Ștefan, designer de interior, a fost acest apartament de 100 m² din București, situat într-un bloc interbelic ce păstrează caracteristicile acelei perioade: înălțimi de aproape 3 m ale camerelor, multe uși și o bucătărie fragmentată, cu dimensiuni relativ reduse. Înainte de amenajare, spațiul consta din două camere, iar acum are trei, mai exact două dormitoare și un living, amplasate pe un singur nivel.  Haideți să descoperim împreună cum a decurs amenajarea din cele de mai jos.

 

 

Proprietarii și-au dorit o amenajare modernă și elegantă, care să amintească de influența franceză din perioada interbelica. Astfel, designerul a optat pentru o combinație de griuri luminoase și alb, încălzite de culoarea pardoselii din lemn de stejar, cu accente de culori pastelate și texturi catifelate, completate de mânere metalice aurii la uși și mobilier.

 

 

Din cauza vechimii apartamentului, a fost necesară decopertarea pereților și a tuturor finisajelor existente până la stratul de bază din cărămidă și refacerea integrală a tuturor instalațiilor (electrice, termice și sanitare). Șantierul s-a finalizat după 6 luni, însă durata amenajării s-a prelungit din cauza pieselor de mobilier comandate care nu erau pe stoc și au avut întârzieri, dar și pentru montajului ușilor, a plintei și a perdelelor/draperiilor.

 

 

Singurele obiecte păstrate de proprietari au fost mici decorațiuni și statuete aduse din călătoriile cu familia. În peretele de rigips care separă acum biroul de zona de zi, echipa de designeri a integrat trei nișe în formă de arcade, cu rafturi.  Acolo au creat locul potrivit pentru aceste obiecte de suflet. Atât în living, cât și pe holul de la intrare, pereții au fost înfrumusețați cu tablouri pentru o pată de culoare – un pont foarte util pentru orice locuință. Cui nu-i place buna dispoziție dată de culori? Și nu e neapărat necesar să o facem prin tablouri. Putem să improvizăm și să ne lipim print-urile preferate oriunde dorim în casă, cu o astfel de bandă dublu adezivă și cu ajutorul unui astfel de laminator.

 

 

Dormitorul matrimonial este luminos, amenajat în tonuri calme de roz pudră, griuri calde și perdea din voal cu draperii catifelate, plăcute la atingere. Dressing-ul din MDF vopsit gri și mânere metalice aurii este generos și ocupa înălțimea disponibilă până la plafon. Punctul de atracție îl reprezintă dressing-ul cu uși de sticlă fumurie și bandă led, gri la exterior și cu aspect de lemn de nuc la interior. Pe același perete este zona de machiaj, cu o măsuță gri completată de o oglindă rotundă realizată la comandă. 

 

 

Cel mai dificil de amenajat a fost bucătăria, extrem de fragmentată de uși (ușa de intrare, ușa de ieșire spre balcon și cele doua uși de cămară), dar și datorită formei atipice și a dimensiunilor reduse, la care s-a adăugat și constrângerea dată de instalații. Aici proprietarii și-au dorit un loc de luat masa, spații verticale pentru depozitare și loc pentru electrocasnice. Astfel, caloriferul a trebuit ridicat deasupra blatului de lucru, iar cuptorul cu microunde a fost și el poziționat pe o poliță suspendată, lăsând loc liber pe blat. Forma bucătăriei nu a permis încorporarea frigiderului, așa că acesta a fost poziționat pe hol.

 

 

Baia principală, aferentă dormitorului matrimonial, a adus și ea câteva provocări. Avea doi stâlpi pe mijlocul pereților lungi, iar lavoarul a trebuit poziționat în fața intrării. Astfel, pe peretele din stânga echipa a ridicat o mască de rigips în care au înglobat stâlpul și în care au creat spații de depozitare cu uși din MDF vopsit gri, precum și rafturi acoperite cu faianță în zona căzii. Stâlpul de pe partea dreaptă a fost lăsat la vedere pentru a nu îngusta baia și a fost integrat în zona de lavoar. Astfel, masca de lavoar a fost realizată pe comandă după forma stâlpului, care a dictat și forma oglinzii, de asemenea realizată la comandă.

 

 

În baia de serviciu s-a montat faianță albă până la înălțimea lavoarului, iar în rest pereții au fost vopsiți cu o vopsea specială pentru umiditate într-o nuanță de gri. Bateriile și cabina de duș aduc accentul de negru și formează contrast. Această combinație rece este încălzită de aspectul de lemn al măștii de lavoar și creează o atmosferă foarte intimă și plăcută.

 

Foto: Bogdan Zop pentru Andreea Ștefan

Lasă un răspuns




Abonează-te
Primești pe email, în fiecare vineri, cele mai noi articole de pe Jurnal de design interior

Urcați?
Product added successful