Se mai numesc și plăci de ciment hidraulic sau ciment encaustic, iar prelucrarea lor se face manual, păstrând farmecul tradiției și al artei manufacturii. Pe lângă proprietățile de natură decorativă și estetică, aceste plăci oferă o experiență senzorială foarte plăcută fiind realizate din materiale naturale. Au o masă termică ridicată, ceea ce înseamnă că rețin o anumită temperatură mai mult timp. Vara nu se vor încălzi repede, deci prezența lor în încăperi va contribui la stabilizarea temperaturii și ne vor răcori când umblăm desculți.

 

Mathias Ciment este o mică afacere de familie care a început din pasiunea pentru crearea lucrurilor frumoase și deosebite. Plăcile lor de ciment sunt produsul de finisaj atemporal, sustenabil și de calitate care oferă personalitate oricărei încăperi.

 

 

Plăcile Villandry sunt inspirate din elementele decorative și renumitele grădini ale castelelor din Valea Loarei. Modelul este o stilizare contemporană a finisajelor specifice arhitecturii renascentiste, oferind oricărui spațiu un aer romantic și sofisticat.

 

 

Un model atemporal, Cadiz aduce aerul exotic al unui oraș de port andaluzian unde cetatea din antichitate și clădirile moderne ale orașului există într-o simbioză aparte. Modelul este inspirat din arta mudéjar, un stil ornamental cu compoziție geometrică complexă specific Peninsulei Iberice, introdusă de meșterii musulmani care aplicau aceste forme pe construcții gotice în secolul XIII.

Plăcile de ciment se pot folosi atât la placarea podelelor cât și pe perete, folosind un adeziv special care le poate ține, ele fiind mai grele decât o faianță obișnuită. Sunt versatile în culori și forme, le putem folosi și altundeva decât în baie sau bucătărie, fiind foarte potrivite pentru decorarea spațiilor de living, dar și pentru hol, un spațiu des neglijat, căruia îi oferă aspect unic.

 

Modelul Barcelona este o reinterpretare contemporană, mai minimalistă a plăcilor ceramice specifice regiunii Catalane. Diferite variațiuni al acestor modele au fost folosite pe plăcile ceramice din Catalonia încă din secolul XVI, când manufacturarea lor reprezenta una dintre principalele industrii ale regiunii.

În loc de albastrul saturat și nuanțele vibrante de portocaliu, culorile cunoscutelor plăci de ceramică catalane, acest model stilizat în nuanțe calde de gri, a fost gândit ca fiind potrivit locuințelor moderne care au la bază un paletar de culori neutru, pentru a crea un punct de interes în încăpere.

 

Rosa, o altă interpretare a artei mudéjar, are o paletă cromatică cât se poate de simplă, aducând acest model din clădirile Andaluziei secolului XIII., stăpânită atunci de musulmani, în locuințele moderne. Îmbinarea formelor geometrice crează un efect de caleidoscop, iar simetria, unul dintre principiile de bază ale acestui stil ornamental, are un efect de echilibrare al amenajării interioare.

Mai multe modele și produse se pot găsi în catalogul online și pe pagina de Facebook a celor de la Mathias.

 

 

Durabilitatea plăcilor și al modelului se datorează principiilor de manufacturare. Plăcile sunt compuse din 3 straturi. Stratul superior poartă modelul, el este realizat cu ajutorul unei matrițe de metal în forma modelului (asemenea unei forme de fursec). Cimentul folosit pentru model este vopsit cu pigmenți minerali și turnat în matriță, urmând să fie încrustat în placă, prin adăugarea altor 2 straturi de ciment peste stratul de model. Cele 3 straturi formează placa, care-și va căpăta forma finală cu ajutorul unei prese hidraulice.

Plăcile sunt făcute de mână și astăzi, conform metodelor din secolul XIX, având o durată de viață extrem de lungă, aspect important în zilele noastre când multe materiale de finisaj se degradează repede iar deșeurile provenite din construcții și renovări reprezintă o problemă din ce în ce mai mare.

Nefiind arse la cuptor, manufacturarea plăcilor de ciment implică o necesitate energetică redusă și nu produce emisii de carbon. Modelul de pe ele este realizat printr-un proces manual, cu pigmenți din minerale naturale de proveniență locală. Aceste minerale provin din sol, ceea ce înseamnă că la finalul duratei de viață se pot întoarce în mediu.

 

 

Lasă un răspuns




Abonează-te
Primești pe email, în fiecare vineri, cele mai noi articole de pe Jurnal de design interior

Urcați?
Product added successful