Arhitectul Lev Kononov de la Kononov Studio s-a ocupat de amenajarea acestei garsoniere de numai 25 m² din Minsk, Belarus. El a pornit de la faptul că, în amenajări, spațiile restrânse pot fi atât un avantaj cât și un dezavantaj. Cum a transformat fiecare centimetru în avantaj și de ce tehnici s-a folosit pentru a crea un spațiu confortabil, aflăm din cele ce urmează.
Proprietara, o tânără ce lucrează în IT, iubește culorile puternice, cântă la sintetizator (care a și fost integrat într-o nișă, sub masă) a cumpărat garsoniera într-o stare destul de proastă. Totul a fost dărâmat și refăcut – pereții separatori, ferestrele, radiatoarele, podeaua din lemn. Astfel, au luat naștere un hol, o baie, o bucătărie deschisă către living și spațiul pentru dormitor.
Cea mai surprinzătoare soluție, cea a dormitorului, a fost creată pentru a susține un fel de cameră într-o altă cameră. Piesa de mobilier, realizată la comandă, din placaj de mesteacăn, susține spațiile de depozitare, televizorul integrat, patul, dar și o suită de prize pentru TV, aspirator și întrerupătoare. Colțurile rotunjite reduc riscul de lovire.
Pentru amenajare s-au folosit cât mai multe materiale naturale. Podele din lemn și granit, plăci ceramice în baie și bucătărie, placaj de mesteacăn și câteva bucăți de cărămidă expusă în zona de living.
Panelul de lângă televizor conține prize și întrerupătoare, dar și cabluri sursă. Dacă sunteți în căutarea unui TV care să se integreze într-un astfel de spațiu sau direct pe perete, încercați aceste televizoare de pe badabum. Pentru cei ce preferă distracția ceva mai personală, pot încerca un astfel de laptop gaming.
Paleta cromatică folosită în amenajare a fost aleasă chiar de proprietară – tonuri tari și puternice încălzite de căldura lemnului. Astfel, holul este complet galben, baia are accente puternice de roșu, living-ul și dormitorul au un perete comun, albastru, cu siluete de frunze de palmier.
În ciuda dimensiunii restrânse, bucătăria este complet echipată, are chiar un cuptor cu microunde, hotă, mașină de spălat vase, mașină de spălat rufe și un sistem de purificare a apei. O idee interesantă este poziționarea caloriferului la înălțime. Astfel, blatul a putut fi prelungit într-un loc de luat masa sau spațiu pentru cântat la sintetizator.
Chiar dacă este foarte mică, proprietara a insistat ca în baie să fie integrată o cadă. Arhitecții au reușit să o adauge, lipind-o de lavoar.
Foto: Egor Pyaskovsky Via: Interior + Design