Tonuri neutre și texturi inspirate din natura într-o casă din Izvorani, Ilfov

 

Acum 5 ani, proprietara acestei case, arhitecta Patricia Laslau, a înființat propriul studio de arhitectura și design interior, Home Ambiance. In acest timp, a primit în ‘’dar’’ 2 băieței, iar apartamentul in care locuiau nu a mai făcut față nevoilor familiei. Așadar, cei 4 s-au mutat în apropierea capitalei, oferindu-le micilor exploratori un stil de viață cât mai aproape de natură. Decizia a adus cu sine și proiectul de suflet al proprietarei: o căsuța pe parter, care urmărește să se integreze cât mai mult în cadrul său natural. Casa are 150 m² și a fost finalizată în 12 luni, mai multe despre ea, în cele ce urmează.

 

 

„Consider că acest proiect (la care am creat atât conținutul – interior design, cât și ambalajul – partea arhitecturală) a fost un moment uimitor de reflecție personală. Pentru noi lucrurile semnificative sunt familia, prietenii și experiențele împărtășite. Așadar, în locuința am creat două zone foarte bine definite și delimitate: zona de zi (un spațiu amplu, deschis și foarte luminos) și cea de noapte (care răspunde nevoilor noastre de intimitate)” ne povestește Patricia.

 

 

Felul în care cele două zone sunt dispuse pe plan a fost direct influențat de poziția soarelui pe cer. Pentru arhitectă, soarele reprezintă o sursă importantă de energie și a căutat să beneficieze de acesta în funcție de ce activități desfășoară în casă. Astfel, zona de zi este poziționată la est, pentru a beneficia de răsări (momentul preferat al proprietarei este cel în care savurează cafeaua dimineața, dar și căldura pe care o transmite soarele după-amiaza). In zona de sud a zonei de zi este bucătăria, pentru a beneficia de soare aproape toată ziua, iar in partea de nord este dining-ul. „Am ținut foarte mult să aduc în living căldura și culoarea ușor roșiatica a soarelui de la apus, de aici și prezența acelor ferestre în zona înălțată a zidului care delimitează zona de zi de cea de noapte” adaugă proprietare.

 

 

Zona de zi găzduiește o bucătărie generoasă prevăzută cu o insulă pentru gătit, living-ul și dining-ul, iar deasupra, pe o porțiune, este un mic loc de joacă, delimitat cu o serie de riflaje din lemn pentru siguranța celor mici. Zona de noapte este alcătuita din 2 bai și 3 dormitoare, fiecare personalizat în funcție de necesități. Atât dormitoarele, băile, cât și zona de dining, prezintă niște elemente cheie din punct de vedere architectural, care dau personalitate locuinței: este vorba despre zonele de ședere și depozitare din dreptul ferestrelor (un loc pentru visare, meditație, citit și contemplare a naturii).

 

 

„Relaxat, pământesc, confortabil, pașnic și o reflectare a noastră. Crearea zonei de zi în plan deschis este foarte clară și simplă și se simte foarte în acord cu energia de aici și cu modul în care ne place să trăim. Am ales să dezvolt un spațiu senin, astfel încât paleta de culori nu este cu adevărat o alegere super conștientă – fiind mai mult o reflecție a ceea ce ne face să ne simțim calmi și ușori. Am creat intenționat o casă care să fie caldă și primitoare și care să se poată schimba cu nevoile noastre. Aceasta se simte incredibil de spațioasă și nemișcată. Stilul locuinței noastre poate fi definit așadar ca fiind unul în linii mari scandinav, însă am adăugat o serie de obiecte cu aer ‘’boho’’ pentru a oferi unicitate spațiului pe care l-am ‘’regizat”, răspunde arhitecta atunci când este întrebată despre stilul amenajării.

 

 

„Bunica mea avea o colecție impresionantă de fețe de masă și mileuri din macramé iar amintirile cele mai frumoase din copilăria mea sunt la ea acasă. Asadar am ales să adaug ca element de decorațiune pe pereți două macrameuri: unul pe peretele din living de la Urban Outfitters și altul pe holul de intrare de pe Etsy. Tot din copilăria mea la bunici, îmi aduc aminte de pălăriile de paie pe care le purta bunicul meu, când mergea vara la câmp. Pentru a retrăi amintirea și emoția aceea și acum, am ales sa marchez zona living-ului cu acest corp de iluminat, care pentru mine reprezinta stilizarea pălăriei bunicului. Corpul este de la ARNstore.

 

 

In dormitorul matrimonial au fost utilizat nuanțe foarte deschise, luminoase, pastelate, pentru a pune în evidență obiectul central: corpul de iluminat în forma de pasare (ARNstore), care sugerează idea de cuib. Pentru a obține acest efect luminous s-a optat pentru perdele semitransparente cu dungi de la Zara Home și draperii albe de in de la IKEA.

 

 

Foto: Daniel Oprea

Lasă un răspuns




Abonează-te
Primești pe email, în fiecare vineri, cele mai noi articole de pe Jurnal de design interior

Urcați?
Product added successful