Arhitecții și designerii de interior de la Etaj4 s-au pus în locul unor clienți atunci când au cumpărat și amenajat acest apartament din centrul Clujului. Scopul final? Închirierea în regim hotelier. Ce au făcut designerii/proprietarii și ce putem prelua din experiența lor de amenajare, aflăm chiar de la ei, din cele ce urmează.
„Totul a început cu hobby-ul nostru de a călători de fiecare dată când aveam ocazia și doream să creăm un spațiu care să ofere posibilitatea altor călători să descopere Clujul. Căutam deja de câteva luni un spațiu care să ne convingă, însă “the one” s-a lăsat așteptat. Asta până când amicii amicilor ne-au făcut cunoștință cu locul. Clădire istorică – check, centru – check, ferestre mari – check, înălțime mare și senzația de spațiu – check. Marele dezavantaj (și probabil motivul pentru care stătea de o vreme pe piață) era o compartimentare extrem de nefericită: 3 pereți de rigips împărțeau întreg spațiul (aprox. 35 mp) în 3 încăperi și un hol, din care 2 camere nu aveau lumină naturală.”
„Nu eram la primul nostru șantier, mai trecuserăm prin acest tip de experiență la renovarea biroului nostru, însă aici – pentru noi – a fost next level. Am început cu demolarea pereților de rigips, inițial tacticos, finuț și extrem de naiv, încercând să găsim șuruburile și să demontăm bucată cu bucată panourile, până când a început desfacerea dezorganizată cu prietenii noștri arhitecți – varianta rapidă și mai puțin delicată. Dispariția compartimentării a dus la inundarea spațiului în lumină naturală, dezvăluind adevărata sa valoare.”
Dacă aveți în plan renovarea dormitorului și aveți nevoie de câteva sfaturi în plus, vă recomandăm acest articol despre amenajarea unui dormitor mic și, dacă aveți noroc de un petic de verdeață, aceste sfaturi despre amenajarea grădinii nu sunt de ignorat.
„Următorul pas în amenajare a fost decaparea unui perete de cărămidă, din motive atât estetice, cât și practice, pentru a da posibilitatea spațiului de a respira. De această dată, nu ne-am dezis de la modul delicat de expunere – în fiecare zi, cărămidă cu cărămidă, pe scară cu dăltița, peretele își dezvăluia țesăturile de zeci de ani, iar fiecare cărămidă fusese mângâiată de mai multe ori pentru a obține imaginea mult visată. Următoarele etape au decurs mult mai firesc și cu mai puține emoții.”
„Am încercat să ne tratăm ca pe niște clienți adevărați, să ne stabilim tema de proiectare, care ar fi cerințele si necesitățile, etc., însă am ajuns să facem doar un proiect-schiță în 3D, în care am delimitat funcțional apartamentul – acum un open space (cu baia separată). Doream să funcționeze ca o locuință normală, să existe o delimitare între acces, zona de zi și cea de noapte – relax & dream – denumite după decorațiunile găsite la Jysk. În acest sens, am mizat mult pe configurarea mobilierului: holul este separat de dormitor printr-o zonă de depozitare generoasă, tratat diferit și ca finisaj, care se continuă și în bucătărie. Aceasta este separată de living printr-un bar (care se poate utiliza atât ca loc de luat masa, cât și ca zonă de lucru), orientat înspre TV.”
„Din punctul nostru de vedere, punctul de interes și esența apartamentului este zona de dormitor, conturată printr-un baldachin colorat și string-lights care creează un univers de fairytale. Motivul apartamentului – umbrela galbenă – a fost inițial doar un place-holder pentru un viitor desen, pe care urma să îl decidem. Șantierul evoluând, ne-am dat seama că umbrela galbenă era de fapt exact piesa lipsă a puzzle-lui ca întreaga amenajare să se închege.”
„Baia a fost regândită integral pentru a fi mai funcțională și are elementele sale de poveste: corpurile de iluminat suspendate, cu cablu galben și becuri Edison au fost realizate custom-made tot de noi, gresia tip covor continuă holul și pe această axă, iar chiuveta urmărește și ea “firul galben” al designului.”