Arhitecta Patricia Laslau, de la studioul de arhitectură Home Ambiance ne deschide virtual ușa unui apartament de două camere din București ocupat ocazional de un cuplu tânăr. Proprietarii trăiesc în străinătate, însă atunci când vin în țară își doresc un loc al lor. Cum s-a derulat amenajarea în cele 8 săptămâni cât a durat renovarea și ce idei putem prelua din apartamentul de 100 m², află din cele ce urmează.
„Casele noastre sunt o reflecție directă a vieții noastre. În această lume mereu aglomerată, casa devine un refugiu pentru mulți. Constatăm că din ce în ce mai mult, clienții cer simplitate, căldură, un spațiu de îngrijire. Desigur, stilul joacă și el un rol important. Dar sarcina centrală este crearea unei case care încurajează bunăstarea.” ne spune arhitecta despre tema centrală a interiorului. Pornind de aici, amenajarea a fost transpusă într-un limbaj simplu, minimalist în ceea ce privește mobilierul, cu un plus de personalitate din accentele retro și dinamismul culorilor.
Indiferent de dimensiunea interiorului pe care îl renovăm, este deosebit de important să avem un spațiu de locuit funcțional. Așadar, Patricia Laslau s-a gândit la pașii pe care îi vor face proprietarii prin locuință și cum plasarea mobilierului poate crea eficiență. Astfel, s-a constatat că simplitatea este una dintre cele mai potrivite modalități prin care se poate îmbunătății confortul acestui spațiu.
Zona de zi comunică direct cu bucătăria, pentru a obține un spațiu amplu și luminos. Bucătăria urmărește un design minimalist, cu o cromatică deschisă pentru a spori luminozitatea încăperii. Toate electrocasnicele sunt încorporate pentru a păstra unitatea vizuală a amenajării, iar insula de bucătărie ocupă un loc versatil, acela de spațiu pentru gătit/ loc de luat masa/ zonă de discuție. Zona de noapte este delimitată printr-o compartimentare clasică de gips carton, cu o ușă glisantă.
Dacă aveți în plan reamenajarea bucătăriei în această toamnă, aceste baterii de bucătărie Grohe vă pot fi de folos, iar pentru încălzirea rapidă a unei camere, vă puteți folosi de un convector electric.
„Dacă ar fi să adaptez cuvintele celebrului architect Mexican Luis Baragan, culoarea este principalul ingredient pentru adăugarea acelei atingeri magice asupra casei tale” punctează arhitecta. Așadar, cromatica amenajării este construită pe tonuri neutre, naturale de bej și alb, pe care se profilează accente pastelate de roz, bleu, galben și verde.
Stilul ales este unul minimalist, cel îmbrățișat de proprietari. Totuși, s-a adăugat o notă personală stilului destul de epurat, prin inserția unor obiecte cu aer ușor retro. Zona de acces în apartament este marcată de cuierul verde in forma de copac stilizat. Frigiderul turquoise de la Smeg, este pus în valoare de fundalul alb și minimalist al bucătăriei. Scaunele de bar în culori pastelate, cu aer retro-industrial sunt în accord cu designul frigiderului.
Dormitorul alb, minimalist este aerisit și conferă o stare de calm și relaxare prin accentele de albastru folosite în draperia din catifea și fotoliul cu picioare metalice. Baia, nefiind prevazută cu fereastră este finisată integral cu rășină epoxidică albă, pentru a oferi un plus de spațiu și lumină.
Toată instalația electrică a fost adaptată conform scenariului de iluminare gândit de architect, care a dorit să focuseze diverse obiecte ale amenajării printr-un iluminat punctual.
Foto: Cosmin Dragomir