Dacă ai norocul să mai ai în proprietate casa bunicii de la țară și anexele ei, poate că este timpul să te gândești cum ai putea să le transformi în locuințe moderne, funcționale, dar care să păstreze nealterat farmecul tradițional de odinioară. Exact asta a făcut un cuplu cu fostul hambar al casei de la țară, din Groşi, județul Bihor. Casa, acum complet renovată, se poate închiria pentru vacanță de aici, dar ce putem învăța din procesul ei de recondiționare, află din detaliile de mai jos.
Ca orice hambar, ferestre nu au fost prea multe pe construcție, așa că proprietarii au transformat fostele porți de intrare într-o fereastră cât un perete. Perfectă pentru lumina naturală, fereastra este și primul element ce ne arată că locuința nu este chiar atât de rustică pe cât am crede la prima vedere. Ușa de la intrare, în schimb, și elementele ei metalice ne deschid apetitul spre tradițional și ne îndeamnă să ne întoarcem puțin în timp.
Intrarea în casă se face direct în living-ul mai mult decât spațios. Podeaua de cărămidă, grinzile de lemn, structura de lemn pe alocuri vizibilă, pe alocuri nu, împreună cu mobilierul rustic și soba călduroasă te poartă automat în zilele copilăriei și spre poveștile bunicii. În cazul în care vă doriți un hol separat pentru o astfel de amenajare, găsiți aici câteva sfaturi.
Vechea furcă și lada de zestre au devenit obiecte de decor în noua amenajare a hambarului, iar cele două figurine de la geam au puterea să îți pună zâmbetul pe buze, la propriu 🙂
Locul de luat masa, marcat vizual de textilele și țesăturile tradiționale surprinde prin masa în sine. Dacă două dintre picioarele ei par să fie obișnuite, unul este sculptat, iar cel de-al patrulea face parte direct din structura casei. Aceasta este o soluție interesantă de a integra elementele arhitecturale în cele de mobilier.
La etaj se ajunge pe o serie de trepte inserate direct în perete și susținute de piese din metal de fier forjat.
Dormitorul destul de spațios este inundat de lumina naturală ce vine printr-o fereastră nou creată. Nu vă uitați prea mult după spații de depozitare, locul a fost gândit pentru a fi închiriat turiștilor, însă puteți citi aici mai multe despre amenajarea unui dressing.
Poate cea mai surpinzătoare încăpere, din punctul nostru de vedere cel puțin, este baia. Ne place fereastra supra dimensionată, încadrată în lemn, dușul cu podea din pietre și lavoarul, tot din piatră.
Foto: Airbnb