Scaune de bucatarie 3

Mic ghid pentru alegerea scaunelor de bucătărie

Sponsored

Vrei să amenajezi o zonă de luat masa pentru o familie numeroasă? Ai o bucătărie mică și nu știi ce tip de scaun să alegi pentru ea? Sau poate ai un restaurant și nu știi ce scaune să alegi pentru a putea aduce un plus de design amenajării? Răspunsul la aceste întrebări îl găsești în articolul de mai jos și, ca bonus vei avea informații tehnice, sfaturi utile și trucuri pentru alegerea scaunelor de bucătărie de la ImportatorScaune.ro

 

Scaune de bucatarie 1

 

Bucătăria este încăperea cea mai frecventată din casă. Ea, fie că dispune de spațiu sau nu, va avea întotdeauna o masă și un necesar de scaune. Fie că poartă numele de dinning, fie că este parte a unui open-space complex, bucătăria va fi asociată cu inima casei, locul de luat masa în care se întâlnește întreaga familie. Acest spațiu este esențial pentru orice casă, deoarece în jurul mesei de bucătărie se întâlnesc membrii familiei, prietenii, rudele. Aici se vor lua decizii, se vor face planuri și cel mai important se mănâncă, de aceea rolul scaunelor de bucătărie este foarte important.

Scaunele de bucătărie sunt necesare, nu există niciun dubiu în această privință, însă prin tipul, culoarea și modelul lor, putem aduce un plus încăperii, o experiență unică utilizatorului și de asemenea ne ajută să ne exprimăm stilul.

Scaunele de bucătărie: momentul recunoașterii

Scaunul în sine are o istorie foarte frumoasă care poate fi reprezentată de greci și iubitul lor Zeus care sta pe un scaun majestos sau de egipteni și scaunele lor impunătoare din fildeș și aur, însă ceea ce ne interesează pe noi este scaunul destinat bucătăriei.

Acest moment în istorie este marcat de secolul al-XVI-lea când scaunul devine un obiect comun. Scaunul iese din perioada Renascentistă nu numai ca obiect reprezentativ pentru statutul unei persoane, dar și în momentul în care fiecare casă folosește scaunul, sub diferite forme. Până acum, scaunele sunt reprezentate în aproximativ toate culturile. Fie că este vorba de egipteni sau greci, scaunul are o importanță aparte pentru fiecare cultură și, de asemenea tot aceste culturi aduc un aport la necesitatea și forma scaunelor.

 

Scaune de bucatarie 2

 

Momentul care merită menționat este atunci când chinezii recunosc oficial necesitatea scaunelor. Dacă culturile asiatice precum cele japoneze sau coreene nu adoptă scaunul și nu îi văd necesitatea, mai ales în zonele de luat masa sau bucătării, chinezii schimbă tradiția și aduc în prim plan scaunul de bucătărie și necesitatea lui. Acest moment vine după sute de ani în care acest popor deja folosește tabureții, scaunele pliante și scaunele ca și reflecție a statutului și autoritatea utilizatorului față de cei care erau prezenți în încăpere.

Din acest moment este greu să urmărești istoria acestui obiect, însă în cele mai bune cazuri scaunul de bucătărie evoluează odată cu mobilierul de bucătărie. Se pune accentul pe piese de mobilier complexe, unde scaunul este doar un accesoriu. Face parte dintr-un set. Forma și materialele din care este realizat au strânsă legătură cu restul bucătăriei. Nevoia de schimbare, diferitele stiluri reprezentate în generațiile secolului XX și XXI au făcut ca scaunul de bucătărie să prindă un avans important în ceea ce privește forma, materialele și culorile sale.

Scaunul de bucătărie: Prezent și clasificare

Scaunul de bucătărie are în prezent o importanță foarte mare pentru fiecare gospodărie. Putem spune că nu există casă care să nu aibă un tip de scaun de bucătărie. El este atât de popular încât se spune că în jurul lui și a mesei s-au construit alte tipuri de camere. Astfel, un dinning are scaune de bucătărie și o masă, o cameră de relaxare are scaune de bucătărie și o măsuță de cafea, un living open-space are scaune de bar și de bucătărie și sunt chiar stiluri de scaune de bucătărie care pot fi regăsite în sufragerii sau chiar camere de studiu.

Clasificarea scaunelor de bucătărie:

După tipul șezutului:

Șezutul este cea mai importantă piesa a scaunului tău de bucătărie deoarece acesta îți ofertă confortul zilnic de care ai nevoie. Aceasta parte a scaunul poate fi realizată din diferite materiale și, de asemenea, acesta vine sub diferite forme.

Șezutul poate fi din:

  • Lemn – o variantă clasica de șezut care ofertă un stil aparte scaunului și care aduce în prim plan un material rezistent.
  • Metal – reprezintă una dintre cele mai rezistente variante de șezut posibile, care are ca scop utilizarea atât în spațiu închis cât și în spații exterioare.
  • PVC – este varianta de plastic, dur dar flexibil, care are o întrebuințare mult mai largă. Acest tip de șezut oferă rezistență și durabilitate, reprezentând o opțiune importanta în crearea unui scaun.
  • ABS – este o variantă de șezut din plastic care are o suprafață lucioasă, o durabilitate aparte și o reziliență aparte la intemperii.
  • Stofă – este varianta textilă, o combinație între lemn stratificat și burete care la final sunt acoperite cu un material rezistent, ușor de spălat și care ofertă un confort deosebit.
  • Piele – este varianta cel mai des întâlnită, fie ca este piele naturală sau ecologică. Acest tip de șezut în combinație cu elementele interioare precum lemnul și buretele aduc în prin plan un șezut elegant care are ca atu un confort sporit.

 

Scaune de bucatarie 3

După tipul bazei:

Aceasta clasificare se referă strict la picioarele scaunului și la materialele din care sunt ele realizate. După tipul de material acestea se împart în scaune de bucătărie cu picioare din lemn sau metalice.

Cele de lemn, în cele mai multe cazuri, adaugă un plus de eleganță scaunului și aderă la traditionalism. Scaunele cu picioare metalice la rândul lor sunt foarte importante deoarece au ca prim avantaj rezistența în timp și la greutăți mai mari. Aceste scaune pot avea atașate picioare individuale sau cadre. Cadrele reprezintă o structură integrală ce se atașează scaunului av-and rolul de a susține întrega greutate prin forme sau structuri diferite de picioarele de scaune normale. Alegerea producătorilor, în cele mai multe cazuri, este de a croma picioarele metalice sau a le vopsi adăugând astfel aspectului modern și un aer deosebit prin culoarea aleasă.

Alte criterii după care se pot distinge scaunele sunt cele legate de dimensiunile șezutului ori al spătarului sau înălțimea scaunului.

Din acest punct de vedere îți putem confirma că producătorii de scaune propun consumatorilor foarte multe variante de scaune, însa trebuie să ai în vedere că un scaun de bucătărie nu trebuie să aibă o lățime a șezutului foarte mică deoarece nu mai este confortabil. Astfel, scaunele de bucătărie pot începe de la lățimea de 35 de centimetri și pot ajunge la 55 cm sau 60 cm. Cu cât lățimea este mai mare, cu atât scaunul este mai masiv iar spațiul la masă se va umple mai repede.

Înălțimea șezutului este alt factor foarte important. Șezutul reflectă spațiul pe care îl are utilizatorul după ce se așează la masă. Acestea sunt creat începând de la 40 de centimetri și pot ajunge până la 50 cm sau 51 cm. În cazul în care aceste dimensiuni sunt depășite, iar masa de bucătărie are o înălțime mai mare sau pur și simplu dorești să accesorizezi un blat înalt, îți recomandam un alt gen de scaune pe care le poți găsi pe www.scaunepentrubar.ro

Înălțimea totală a scaunului este important pentru cei ce doresc să pună accentul pe spătarul scaunului. Astfel, cu cât scaunul este mai înalt per total cu atât spătarul tău va avea o dimensiune mai generoasă. Legat de această perspectivă îți putem confirma că scaunele de bucătărie vor fi cu atât mai confortabile cu cât spătarul este mai mare. La acest lucru s-au gândit și producătorii de scaune astfel încât dimensiunile totale ale scaunelor, indiferent cât de înalt este șezutul nu vor scădea sub 70 de centimetri, oferind un minim de confort și o poziție corectă.

 

Scaune de bucatarie 4

4 pași de urmat în alegerea scaunului de bucătărie

Urmează partea în care te vom ajuta să alegi un scaun de bucătărie. Aici sunt prezente informațiile referitoare la primii pași și cei mai importanți atunci când se va achiziționa un scaun de bucătărie pentru prima dat. Sfaturile au fost grupate pentru a îți oferii cea mai bună variantă pentru bucătăria ta.

Pasul numărul 1 – Dimensiunile scaunului

Trebuie să știi că scaunele diferite, cu forme diferite și de dimensiuni diferite nu vor acoperii la fel spațiul din jurul mesei, chiar dacă estetic interiorul va arăta mai dinamic și variat. Gândește-te câte scaune vrei să așezi în jurul mesei, apoi măsoară înălțimea mesei. Măsurătoarea se va face din podea până la blat. Spațiul acesta este locul unde tu vei încăpea cu tot cu scaun. Înălțimea șezutului scaunului este cea importantă în cazul acesta. În general vânzătorii online prezintă această înălțime deoarece, în funcție de ea, se va stabilii cât loc rămâne utilizatorului și cât de sus va sta aceasta în comparație cu masa. Alegerea este a ta, iar sfatul nostru este să o faci în funcție de confortul tău.

La fel se va proceda și cu șezutul scaunului. Se va măsura masa pe lungime și lățime, apoi trebuie să știi că între fiecare scaun este necesar un spațiu prin care să te poți ridica de la masă. Sfatul nostru este ca dimensiunea care rămâne între scaune să fie în jurul a 25 sau 30 de centimetri.

Pasul numărul 2 – Materialele scaunelor

În cazul materialelor alegerea ține de preferințele tale, însă nu trebuie să uiți de elemente precum funcționalitate, comoditate și eficiență. De obicei materialele pentru scaune sunt alese în funcție de stil, de componența camerei, de restul mobilierului sau în funcție de unicitatea lor.
Trebuie să ai în vedere că acestea se vor folosi zilnic și te sfătuim să ții cont de cât de utile sunt scaunele, cât de comode și cât de mult reprezintă ceea ce îți dorești și nu ceea ce este mai ieftin sau la modă.

Pasul numărul 3 – Testarea scaunelor

Cea mai bună recomandare când vine vorba de alegerea unui scaun este testarea acestuia pentru că ideea de confort este diferită pentru fiecare persoană. Un scaun poate fi confortabil pentru anumite persoane, iar același scaun, mai puțin confortabil pentru altă persoană. De aceea el trebuie probat atât pentru confort cât și pentru rezistență și durabilitatea materialelor.

Pasul numărul 4 – Stiluri și forme ale scaunelor

Probabil impactul cel mai mare pentru tine atunci când alegi un scaun de bucătărie este stilul forma lui. Stilurile scaunelor de bucătărie sunt variate și de-a lungul secolelor au apărut sau dispărut în funcție de utilitate sau trend. Mai jos găsești câteva stiluri care, în momentul de față sunt preferate de către producătorii și distribuitorii de scaune, ei considerându-le ca fiind cele mai reprezentative pentru zilele noastre.

Stilul scandinav

Un stil cu o ascensiune aparte, stilul scandinav este reprezentat de scaunele de bucătărie care exprimă confortul, minimalismul și unicitatea. Acest stil aduce în prim plan scaune de bucătărie care au rolul de piese de sine stătătoare în camera în care sunt așezate. Ele sunt recunoscute după forme simple care, în primul rând îmbină confortul cu utilitatea. Ergonomia acestor scaune este data de necesitatea nordicilor de a crea o piesă de mobilier care va avea un impact prin forma și design. Aici spațiul este un factor important, iar stilul menționat mai sus pune accentul pe scaune cu spătare subțiri și de dimensiuni medii, pe șezuturi care au forme simple și care vor creea senzația de spațiul cu ajutorul liniile lor simple.

Stilul contemporan

Strâns legat de stilul menționat anterior, stilul contemporan și aplicabilitatea lui la scaune ține de fiecare client în parte și de percepția lui asupra modei. Acest stil presupune mobilier în culori deschise, scaune cu forme simple și dimensiuni modeste. Pentru clienți este important ca acest stil să fie văzut ca o percepție a ideilor și genurilor de scaune de bucătărie prezente pe piață, o expresie vie a ofertei actuale, în care scaunul reprezinta o piesă importanta de mobilier. Complexitatea și extravaganța sunt de evitat, fiind vorba în acest stil de un scaun de bucătărie care să aparțină unui design cu linii drepte, culori curate, simple dar călduroase. Scaunul de bucătărie va fi reprezentat de o formă care îmbină cu precizie toate elementele sale, precum picioare, șezut sau spătar într-un tot unitar care exprimă simplitate și eleganță.

 

Scaune de bucatarie 5

Stilul clasic

Pentru un scaun în acest stil este nevoie de spațiu. Stilul clasic presupune atât mobilier cât și scaune masive, care au la bază ca și componente principale lemnul și pielea. Avem în prim plan modele de scaune care duc confortul la superlativ. Vorbim de burete generos, tapițerie premium și forme robuste. Scaunele care fac parte din acest stil au mai suferit și mici modificări, fiind personalizate epocii din care fac parte, însă ce dorim să subliniem este că scaunul este de dimensiuni reprezentative. Locul destinat mesei și scaunelor va fi generos, iar utilizatorii acestor scaune vor beneficia de o experiența ”înălțătoare”. Pentru cei care doresc să abordeze acest stil avem ca sfat alegerea unor scaune care se vor asorta cu mobilierul și care vor fi create dintr-un lemn în ton cu masa. Culorile în acest stil sunt reprezentate de nuanțe închise sau pământii, de culori care pun accentul pe elemente puternice, esențe tari sau care dau impresia de duritate.

Stilul modern

Modernul, când vine vorba de scaune de bucătărie putem vorbi în primul rând de unicitatea formelor, de complexitatea materialelor sau de unicitatea compoziției. Aici avem scaune de bucătărie care sunt concepute pentru a impresiona. Materialele sunt cele mai diverse și chiar unice, apelându-se chiar la unele ieșite din comun pentru a reda forme sau compoziții abstracte. Formele acestor scaune pun accentul pe ceea ce numim reinterpretarea stilurilor, forme consacrate cărora li s-au adus îmbunatățiri vizibile. Aceste caracteristici nu sunt valabile pentru toate scaunele și vedem că apar forme noi, forme compuse din mai multe stiluri sau chiar forme ingenioase care abordează atât confortul cât și utilitatea. Acest stil se poate compune din orice tip de material atât timp cât utilitatea scaunului în sine este dusă la maxim și dimensiunile componentelor vor susține complexitatea impusă de design.

Stilul industrial

Un stil aparte care impresionează și pe care îl recomandăm atât celor care vor să accessorizeze casa cu scaune de bucătărie unice, dar și proprietarilor de localuri. Pentru acest stil, designeri de scaune îmbină elemente precum metalul, pielea sau lemnul pentru a aduce în prim plan un model de reprezentare rigid dar meticulos. Combinațiile de culori se reflecta în paleta materialelor din care sunt făcute și în cele mai multe cazuri opțiunea este cu atât mai naturală pe cât posibil. Ca și exemplu putem aveam scaune care au șezuturi din lemn natural, asortate cu picioare metalice, vopsite gri sau negru.

Scaunele de bucătărie pot fi considerate ca fiind cele mai importante dintr-o casă și orice alegere în privința lor va fii o decizie supusă mai multor factori. Accentul trebuie să rămână pe acest obiect de mobilier ca fiind de o importanță maximă, iar cei care comandă, caută sau sunt deciși să schimbe scaunele de bucătărie să aibă o responsabilitate aparte. Un produs care este documentat corespunzător, urmând pașii de mai sus, va aduce un plus cumpărătorului. De asemenea, trucurile și tipsurile referitoare la modele și modul în care acestea pot fi valorificate au ca destinație finală clientul, cel care pentru echipa noastră înseamnă un punct de plecare și un punct de referința pentru viitoare consultații și idei referitoare la scaunele de bucătărie.

 

Lasă un răspuns




Urcați?
Product added successful