Cât mai multă lumină naturală la interior și o compartimentare cât mai practică a spațiului de numai 50 m² au fost principalele direcții de amenajare pe care s-au concentrat arhitecții și designerii de interior de la MisoArchitects în decorul acestei garsoniere din București.
Doar două geamuri înguste aduc lumina naturală în camera de 45 m², care, împreună cu baia de 5 m² formează garsoniera dreptunghiulară. Pentru a permite luminii să ajungă cât mai mult în interior, arhitecții au creat o delimitare funcțională a spațiului, formată din 5 zone, fiecare pentru o activitate anume.
Pentru a nu rupe linia continuă a spațiului, pentru a permite luminii să pătrundă în garsonieră, dar mai ales pentru a nu închide vizual spațiul, dormitorul a fost amplasat în spate și a fost delimitat de un perete de sticlă fumurie de nuanţă bej închis și o bibliotecă.
În zona de zi, living-ul și bucătăria sunt separate vizual de o insulă ce funcționează ca bar, şemineu şi bibliotecă. Oglinda din spatele canapelei creează senzația de spațiu și amplifică lumina naturală de la interior.
Biroul a fost amplasat într-o nișă a structurii de rezistență și continuă linia curată, simplă și albă a bucătăriei, dar și biblioteca deschisă care delimitează zona de lucru de zona de noapte. În dormitor se poate ajunge și din hol, dar și din living.
Bucătăria într-un singur front are finisaje lucioase pentru a reflecta lumina și un blat în aceeași nuanță de lemn, folosită ca finisaj în restul interiorului. O bandă cu lumină LED și electrocasnice albe moderne pun în valoare această zonă a garsonierei.
Insula din mijlocul zonei de zi este realizată din MDF și PAL melaminat ce imită stejarul, iar zona șemineului cu bioetanol este placată cu sticlă specială termorezistentă.
O piesă de mobilier cu finisaj traforat integrează caloriferul, mascându-l complet, fără a-i afecta funcționalitatea. În cadrul acestei piese a fost integrat și televizorul și o zonă de depozitare, toate încadrate simetric de cele două ferestre.
În dormitor placajul personalizat realizat de designeri (cu finisaj de cupru și pete realizate cu acid și vopsea), perfect încadrat de oglinzi, pune în valoare patul tapițat de culoare neutră și noptierele albe. Din nou, oglinzile au fost folosite pentru a mări vizual camera, dar și pentru a amplifica lumina naturală de la interior.
Paleta cromatică de la interior a fost aleasă special pentru spori efectul de luminozitate la interior. Culorile deschise, calde, împreună cu accentele de galben ale canapelei și tabloului din dormitor, dar și alături de finisajele albe, lucioase și de oglinzi creează jocuri de lumină și reflexii captivante.
Foto: Alexandru Dragoi