-
- În 1988, oamenii de știință au descoperit că persoanele care au pete albe în spatele genunchiului își pot schimba singuri ceasul biologic. Acest lucru este chiar o ciudățenie și nu, nu este o provocare să te verifici.
- Somnolența din timpul zilei este un mecanism prin care organismul ne anunță că ceva nu funcționează la parametrii optimi. Într-adevăr, organismul îți oferă semnale pe care, totuși, trebuie să fii destul de treaz încât să le interpretezi corect.
- Aproape tot ceea ce cunoaștem despre somn s-a descoperit în ultimii 25 de ani. De aici se înțelege că legătura dintre petele albe din spatele genunchiului și ceasul biologic a fost una dintre primele descoperiri privitoare la somn. Tu ce crezi?
- Cei care dorm în medie 6-7 ore pe zi au o speranță de viață superioară celor care dorm în medie mai mult sau mai puțin. Așadar, ești workaholic, trăiești mai puțin. Îți place prea mult sa dormi, trăiești mai puțin. Dormi 6-7 ore, trăiești mai mult.
- Balenelor și delfinilor li se „dezactivează” numai jumătate de creier atunci când dorm, cealaltă jumătate fiind activă pentru îndeplinirea funcției respiratorii. Fiind mamifere acvatice nu prea găsești echivalentul cu somnul experimentat de tine, asta înseamnă că poți dormi liniștit.
- În medie, o persoană se trezește de cel puțin 6 ori pe noapte. Ceea ce nu este neapărat rău dacă și tu faci așa, dar nu știi și dimineața ți se pare că nu te-ai trezit deloc, atunci nu prea contează.
- Pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la nocivitatea somnului de după-amiază, Spania a efectuat mai multe campanii publicitare cu privire la acest aspect. Spaniolii, fiind obișnuiți cu acea celebră siesta, trebuie să cunoască și aspectul nociv din dulcele somn de frumusețe.
- Persoanele care au somnul greu (dorm buștean) au suplimentar față de restul niște modele pe creier. Este vorba despre o activitate bruscă produsă de talamus care, aparent, blochează semnalele neurologice activate de zgomot. Cu cât mai multe modele, cu atâta somnul este mai adânc. Oare care este numărul maxim de astfel de modele?
- Oamenii care se joacă pe calculator își pot controla visele. Psihologii spun că aceștia interpretează altfel un vis, fiind obișnuiți să își comande avatarul în celelalte „universuri” în care se află. Tu ai acest noroc sau te mulțumești cu visele unde monștrii te atacă și tu te sperii de ei în somn?
- 12% din oameni sunt capabili să viseze doar în alb și negru. Procentajul era mult mai mare în trecut, dar de când au apărut ecranele color, acesta s-a micșorat. Dacă nu crezi acest lucru, ar fi bine să începi să întrebi în stânga și în dreapta. S-ar putea să fii surprins.
Te gândești că obișnuiești să dormi prea puțin, din cauza programului încărcat și lipsa de timp, nicidecum nu crezi că dormi prea mult. Dar trebuie să știi că, în weekend, atunci când crezi că recuperezi orele de somn dormi mult mai mult, poate și 11-12 ore, așa că uneori dormi prea mult. După cum extremele nu sunt niciodată binevenite, nici somnul prea puțin sau prea mult nu este bun. Trebuie echilibru în toate.
Dacă ai peste 45 de ani trebuie să știi că riscurile care apar în urma somnului prea puțin se împuținează, în schimb, somnul prelungit crește riscul de diabet, de obezitate sau de boli de inimă. Deloc de neglijat este și informația potrivit căreia deficientele de somn pot fi ele însele generate de boli cronice. Astfel, apneea de somn sau insomnia se instalează și de aici înainte lucrurile nu mai sunt așa de simple.
Dar cei sănătoși nu pot apela la o astfel de scuză pentru a justifica nerespectarea niciunui program de somn sau pentru a dormi prea mult în zilele libere. Nimeni nu vrea să aibă o stare proastă pe tot parcursul zilei sau sa se simtă moleșit de când se ridică din pat până se pune din nou la culcare. Cei care dorm prea mult din nevoia de răsfăț, pur și simplu pierd vremea, pentru ca somnul, în loc să aducă energie, aduce cu sine letargie.
Somnul mult are doar cantitate, nu și calitate
Apropo de letargie, trebuie să cunoști că prea mult somn „învârte” greșit mecanismul de regenerare cerebrală, de sedimentare a informațiilor acumulate și de refacere a nivelurilor optime de fluide din corp. Întreg organismul devine confuz și babilonia durează ca o ceață care se ridică încet. Până îți revii complet se face seară și trebuie să dormi din nou, trebuie să poți să adormi din nou, pentru că ceasul biologic ticăie și își cere drepturile. Prea mult somn strică pentru că nu te odihnește și îți dă peste cap organismul. Te obosește,
te slăbește (ca tonus), te îngrașă (ca masa) și te face vulnerabil la problemele de sănătate. Plus că mintea îți obosește mai ușor.
Prea mult somn strică
Trăim diferite stiluri de viață și ne odihnim în diferite stiluri de somn. Libertate și lejeritate obținem printr-un stil minimalist, unde așa ne va fi și somnul: lejer și fără alte pretenții în afara scopului precis al trezitului de dimineață cu energie pentru o nouă zi. Extravaganță, exotism sau avangardă găsim într-o abordare diferita a vieții și, desigur, a somnului. De ce se leagă așa de ușor stilul în care ne trăim viața cu stilul în care dormim vom
vedea în rândurile următoare.
Ce fel de descrieri vrem să ne reprezinte stilul de viata? Luxul, extravaganta, măreția, strălucirea sau pragmatismul, futurismul ori… minimalismul? În funcție de acestea, în ce fel ne amenajăm locuința – în culori calde, linii curbe și cu mobilier masiv sau ca un microcosmos ancorat în natură, în istorie?
Stilul nostru de viață, pentru care suntem responsabili, ne influențează starea de sănătate, starea psihică și somnul. Un stil de viață dezordonat deci impropriu menținerii bunei imunități duce la îmbolnăvire și la insomnii. Ce rost mai are amenajarea dormitorului într-un anumit mod dacă nu putem dormi? Stresul sever, alimentația nepotrivită, fumatul, abuzul de alcool și sedentarismul conduc toate și fiecare pe câte o cale, la boli și insomnii. Vom avea un somn deficitar, din această cauză vom deveni nemulțumiți de propria viață, poate chiar depresivi.
Ne trebuie ordine în viață
Persoanele riguroase, calculate, ordonate în tot și în toate vor tinde să își amenajeze spațiul în care locuiesc, mai ales cel în care dorm, într-un stil practic, funcțional, nu își doresc ornamente din abundență, care încarcă spațiul, ci pereți albi și mobilier crem, bej sau verde pal. Aceste persoane vor avea un program de somn bine stabilit, asigurându-se de durata suficientă și de condițiile optime pentru un somn sănătos și odihnitor, deoarece ele știu că doar așa pot menține mintea odihnită pentru cerințele de peste zi în care capacitatea de concentrare este un must, iar memoria trebuie să fie fresh.
Alte persoane doresc poezie în viața lor
Se îndreaptă către aspectele spirituale, tind să neglijeze sau să prețuiască timpul, însă cunosc și recunosc importanța unei vieți echilibrate, concept pe care doresc să-l îmbrățișeze și pe care chiar îl recomandă altora. Aceste persoane îți vor amenaja căminul cu sculpturi din lemn masiv, vor avea elemente din piatră, bambus, în culori de roșu, galben, albastru cu nuanțe de auriu și argintiu, împletituri, plante exotice, forme abstracte, parfumuri orientale, poate și albastru indigo pentru anumiți pereți sau tavan. Vor dormi când le va fi somn și vor tinde să se trezească atunci când se vor simți odihnite. Vor avea grijă de sănătatea lor și vor
îndepărta toți factorii care o pot amenința, acarienii, aerul, apa pe care o beau, hrana și nu în ultimul rând materialele de dormit neperformante.
Un somn calitativ este acela care durează conform intervalului standard de somn per specific de vârstă.
Ca să te trezești în formă maximă, ai nevoie de o saltea care să îți susțină bine coloana vertebrală. Dacă salteaua este prea tare, coloana va fi supusa unei presiuni suplimentare și nu te vei odihni. O saltea prea moale determină coloana să se curbeze într-o poziție nefirească. Cum știi care e salteaua perfectă pentru tine? Dacă te simți bine atunci când te întinzi pe ea și dacă te poți relaxa atunci când ești în poziție orizontală, ai găsit-o.
Unii oameni nu dau importanță acestui aspect, în timp ce alții sunt foarte pretențioși în alegerea pernei pe care dorm. Nu trebuie să uitam: ca să avem un somn de calitate contează și ce tip de pernă folosim. O pernă perfectă, adaptată nevoilor tale, îți asigură o odihnă de calitate și ajută organismul să se refacă pe parcursul nopții.
O zi frumoasă începe noaptea