Cum să îți construiești singur un iaz în grădină

Cum să îți construiești singur un iaz în grădină

Foto: Traditional Home 
Chiar dacă vara este pe sfârșite, poate că te-ai tot gândit în ultimele luni la cât de bine ar da un iaz la tine în grădină și, poate nu te-ai apucat de proiect pentru că ai crezut că este unul complicat. Ei bine, nu este. Ai nevoie doar de un pic de forță. Ți-am pregătit un mic ghid și câteva sfaturi, numai bune pentru un proiect de început de toamnă.

 

1. Delimitează zona

Iazul poate fi cât de mare sau mic îți dorești. Este bine să iei totuși în considerare că, dacă vrei să adaugi pești, va trebui să lucrezi ceva mai mult la adâncime decât dacă îți dorești un iaz ornamental. Delimitează zona pe care ai ales-o, fie cu cretă, pietre sau un furtun vechi.

 

2. Apucă-te de săpat

Probabil cea mai dificilă etapă este săpatul. Cu cât iazul este mai mare și mai adânc cu atât vei avea mai mult de muncă. Este recomandat ca pereții verticali să fie cât mai drepți pentru că îți va fi mult mai ușor să ascunzi membrana hidroizolatoare.

 

După ce ai ajuns la mărimea și adâncimea pe care ți-ai dorit-o, curăță cu atenție fundul și pereții iazului de pietre, bețe, rămurele, rădăcini, orice ar putea să străpungă membrana pentru iazuri. O idee bună ar fi să așezi pe fund câteva materiale care să acționeze ca și o pernă. Poți folosi ziare vechi, cârpe, chiar și nisip.

 

Foto: MomDot 

3.  Izolează iazul

Vei avea nevoie de o membrană specială pentru iazuri, precum aceasta. Măsoară adâncimea iazului, înmulțește cu 2, apoi adaugă lățimea plus încă 1 metru. Aceasta este lățimea membranei de care ai nevoie. Adâncimea iazului înmulțită cu 2, plus lungimea, plus încă un metru va fi lungimea membranei. Cei doi metri în plus îți permit o mai bună potrivire pe margini.

 

Așează membrana în iaz, cu atenție la fund, apoi umble cu apă până la jumate și lasă totul să se așeze peste noapte. Taie membrana la margine în așa fel încât 20-30 de cm să iasă pe margine.
Foto: Green Dreams Landscape

4. Ultimii pași

Acum trebuie să ascunzi marginile inestetice ale iazului. Te poți folosi de pietre din grădină ori poți cumpăra plăci de piatră naturală din magazinele de bricolaj. Acestea din urmă pot fi sparte pentru a crea mai mult dinamism. Pe lângă pietre poți pune ghivece cu plante, poți planta arbuști, ori poți lăsa iarba să cucerească locul. Dacă au mai rămas urme de la membrană, le poți tăia în așa fel încât marginile să nu mai fie vizibile.

 

Lasă un răspuns
Abonează-te
Primești pe email, în fiecare vineri, cele mai noi articole de pe Jurnal de design interior

Urcați?
Product added successful