cum-eviti-risipa-de-alimente-economisesti-traiesti-sustenabil-acasa

Cum să eviți risipa de alimente, să economisești și să trăiești sustenabil la tine acasă

În România, fiecare dintre noi aruncă într-un an 130 kg de alimente, conform Food Waste Romania. În plus, la nivelul consumatorilor din România, 24% din cantitatea de deşeuri este mâncare gătită, 22% fructe, 21% legume, 20% pâine sau produse de panificaţie, 11% lapte şi produse lactate, 1% produse din carne şi 1% alte alimente.
Risipa de alimente nu este o problemă doar în România, ci în majoritatea țărilor dezvoltate. O soluție viabilă de a nu arunca cantități majore de mâncare este de a implementa, chiar la tine acasă, un stil de viață sustenabilă. După cum v-am povestit în ultimele luni și în urma propriului experiment realizat la mine acasă după  provocarea lansată de IKEA România „Schimbări mici, economii mari”, un mod de viață sustenabil este ușor, distractiv și vă poate ajuta să economisiți.

Cum s-a desfășurat experimentul de anul trecut puteți citi aici, aici și aici. Economia de energie, economia de apă și sortarea deșeurilor sunt pașii despre care am vorbit în acest an pentru a vă ajuta să implementați soluții viabile de transformare a casei într-un loc sustenabil. Astăzi vorbim despre cea din urmă etapă, o alimentație mai sănătoasă și o risipă diminuată a alimentelor.

Poți crește plante aromatice și legume chiar și într-o garsonieră

Unul dintre produsele din magazinul IKEA ce m-a fascinat și m-a ținut ocupată anul trecut a fost setul de cultivare VÄXER, pe care îl folosesc în continuare pentru a îmi crește acasă plantele aromatice.
set de cultivare VÄXER, IKEA
Astfel de seturi mi-au demonstrat că nu am nevoie de o grădină pentru a crește plante. În plus, cu ajutorul lor ai la îndemână propriile condimente, întotdeauna proaspete.
Aici găsești dimensiuni variate și soluții adaptabile pentru a îți crește propriile plante, chiar la tine acasă. Astfel, nu vei mai fi nevoit să arunci condimentele și legumele ce se usucă în frigider pentru că nu ai avut nevoie de ele.

Gătește atât cât ai nevoie și depozitează mâncarea inteligent

Avem tendința să gătim porții mari și mâncare mai multă decât ne este necesară. O dată cu provocarea IKEA România m-am învățat să gătesc direct în caserolele FÖRTROLIG. Nu doar că am mai puține vase de spălat, deci economisesc apă, dar pot păstra mâncarea în caserolă, în frigider și o pot lua rapid cu mine la birou, fără să irosesc nimic din ceea ce am gătit.
De asemenea, atunci când vine vorba de depozitarea condimentelor, făinei, mălaiului, zahărului, etc folosiți caserole transparente. Se vor păstra mult mai bine în timp, iar atunci când faceți lista de cumpărături puteți vedea exact ce vă lipsește.
Caserole transparente PRUTA, perfecte pentru depozitarea alimentelor atât în frigider cât și în cămară.
Caserole transparente PRUTA, perfecte pentru depozitarea alimentelor atât în frigider cât și în cămară.

Poți găti rapid și sănătos

Poți face economie de timp și gaz și poți păstra valorile nutritive ale alimentelor dacă gătești la abur. Accesoriile de gătit STABIL sunt o soluție practică de a găti o cină sănătoasă, dar și de a economisi energia termică datorită posibilității de a găti la abur mai multe feluri de mâncare în același timp.
Alege de aici accesoriile de care ai nevoie și descoperă zeci de rețete noi ce respectă mediul înconjurător din această carte.
Accesoriile de gătit STABIL, IKEA
Accesoriile de gătit STABIL te ajută să prepari mai multe feluri de mâncare în același timp.
Știu că, luate împreună, toate cele patru etape și soluții prezentate în ultimele luni pot părea multe și câteodată complicate, însă frumusețea lor este că le puteți implementa treptat, așa cum am făcut-o și eu anul trecut. Cum au reușit alții să își transforme viața în una sustenabile, care sunt poveștile și peripețiile lor, aflați de pe platforma Viața sustenabilă. Sperăm că transformările lor să vă inspire și pe voi.

Lasă un răspuns
Abonează-te
Primești pe email, în fiecare vineri, cele mai noi articole de pe Jurnal de design interior

Urcați?
Product added successful