Cum poți economisi apă pentru o factură mai mică, dar și pentru o viață sustenabilă la tine acasă

Cum poți economisi apă pentru o factură mai mică, dar și pentru o viață sustenabilă la tine acasă

După cum v-am povestit în articolul de luna trecută, la un an distanță de la provocarea lansată de IKEA România „Schimbări mici, economii mari”, ne-am propus să vă arătăm și alte modalități, pe lângă economia la energie, prin care puteți economisi și transforma locuința în una sustenabilă.

Cum poți economisi apă pentru o factură mai mică, dar și pentru o viață sustenabilă la tine acasă

Începem cu economia de apă, iar mai jos găsiți câteva sfaturi pe care le puteți aplica începând de azi, dar și câteva soluții și produse din magazinul IKEA ce vă demonstrează că o viață sustenabilă acasă este accesibilă și ușor de implementat.

Economie de apă – schimbări mici cu economii mari

Unul dintre rapoartele europene estimează că, până în anul 2030, se va ajunge la un deficit la nivel mondial al aprovizionării cu apă de 40%. (Sursa: EEA). Un procent destul de îngrijorător, având în vedere că apa este una dintre cele mai de preț resurse ale planetei.

Ce obiceiuri zilnice puteți să schimbați pentru a economisii apă?

1. Spălați hainele în mașina de spălat la o temperatură cât mai mică și la cel mai scurt ciclu posibil și folosiți mașina de spălat numai când este complet încărcată.
2. Opriți apa atunci când vă spălați pe dinți. Puteți economisi până la 6 litri de apă pe minut.

Cum poți economisi apă pentru o factură mai mică, dar și pentru o viață sustenabilă la tine acasă

 

3. Folosiți un bol cu apă sau umpleți chiuveta pe jumătate atunci când spălați legumele şi fructele. Apa rămasă o puteți refolosi pentru a uda plantele și florile din casă ori grădină.
4. Gândiți-vă la baia cu cada plină ca la o desfătare ocazională și faceți dușuri. Pentru a umple o cadă veți folosi până la 130 de litri de apă, pe când un duș de 10 minute folosește între 80 și 90 de litri de apă.
5. Dezghețați mâncare congelată în frigider, nu sub jetul de apă.
6. Reparați sau înlocuiți bateriile sanitare ce picură. Un sigur robinet stricat poate irosi până la 15 litri pe zi, 5.500 de litri de apă pe an.
7. În zilele calde de vară, păstrați sticle pline de apă la frigider pentru a nu mai lăsa apa de la robinet să curgă până se răcește.

Produse – sustenabile și accesibile – pentru o factură la apă mai mică

 

Baterie de bucătărie GLITTRAN cu funcție de reducere a fluxului apei fără a afecta presiunea
Baterie de bucătărie GLITTRAN cu funcție de reducere a fluxului apei fără a afecta presiunea, disponibilă aici →

Folosește, atât în baie cât și la bucătărie, baterii cu economizor de apă sau cu aerator și vei economisi 30%-50% din cantitatea de apă. Aici găsești toate bateriile din magazinul IKEA ce te ajută să economisești apă în bucătărie, iar aici pe cele pentru baie. 

Baterie de lavoar DANNSKÄR cu aerator ce economiseşte apă (5,7 l/min.)
Baterie de lavoar DANNSKÄR cu aerator ce economiseşte apă (5,7 l/min.), disponibilă aici →

Accesoriile pentru chiuveta din bucătărie vă pot ajuta să consumați cu 60% mai puţină apă de la robinet. Folosiți-le pentru a spăla legumele și fructele.

Cuvă veselă GRUNDVATTNET
Cuvă veselă GRUNDVATTNET, disponibilă aici →

Mașina de spălat vase nu mai este de mult o extravaganță. Pe lângă timpul câștigat de la spălatul vaselor, ea economisește și apă, dar și energie. În plus, unele modele pot spăla până la 13 seturi simultan cu doar 12 litri de apă. Vezi toate mașinile de spălat vase ce te ajută să economisești aici. 

Aceste sfaturi sunt doar o mică parte din ceea ce puteți realiza în casa voastră pentru un trai sustenabil și economie la facturi. Mai multe povești și sfaturi de la alți bloggeri, angajați ai IKEA România, dar și familii normale ce își doresc o viață sustenabilă puteți descoperi pe platforma Viața sustenabilă.

Lasă un răspuns
Abonează-te
Primești pe email, în fiecare vineri, cele mai noi articole de pe Jurnal de design interior

Urcați?
Product added successful