20 de idei și soluții ingenioase de a acoperi caloriferele din casă

20 de idei și soluții ingenioase de a acoperi caloriferele din casă

 

Deși vara bate la ușă, iar căldura de la calorifer nu mai este la fel de puternică, radiatoarele sunt încă în casă și de multe ori designul lor poate să strice estetica amenajării interioare. Dacă vă confruntați cu o astfel de problemă și nu știți ce să faceți, v-am selectat 20 de idei și soluții practice ce vă pot înfrumuseța caloriferul indiferent de stilul de amenajare al interiorului.

 

20 de idei și soluții ingenioase de a acoperi caloriferele din casă
Foto: Loony Mag 

 

În cazul in care caloriferul este de fontă, cea mai simplă, veselă și la îndemână soluție este să îl vopsiți într-o nuanță veselă, complementară. Nu uitați, aveți nevoie totuși de o vopsea rezistentă, specială pentru metal.

 

banca pe calorifer cu perne
Foto: BoBedre

 

Dacă aveți calorifer mic de înălțime, la baza unei ferestre, puteți realiza la comandă o bancă, în ce culori și materiale preferați, și cu ajutorul câtorva perne ați creat un colț cald și primitor de relaxare.

 

Panou din metal cu model pentru acoperirea caloriferului
Foto: Designer radiator covers

 

O pată de culoare și motive geometrice de impact puteți aduce printr-un panou metalic. Astfel de soluții se potrivesc foarte bine în amenajările moderne și contemporane. Sunt foarte practice mai ales dacă caloriferul este unul subțire, de oțel.

 

Caloriferele de oțel sunt cele mai accesibile ca preț și sunt cele mai des întâlnite în apartamentele de la noi, însă au o durată de viață scăzută, de doar 5 până la 10 ani. Dacă aveți un buget restrâns pentru ele, vă recomandăm să le achiziționați de aici.

 

Panou din metal cu model pentru acoperirea caloriferului
Foto: Designer radiator covers

 

panou gri din lemn pentru acoperirea caloriferului
Foto: Improvements Catalog

 

Un model ca cel din imaginea de mai sus este foarte potrivit în cazul în care aveți copii, colțurile rotunjite îi vor apăra de accidente și nici nu își vor prinde degetele în găurelele din față sau arde pielea în contact direct cu caloriferul.

 

panou alb din metal pentru acoperirea caloriferului
Via: Minimalisti

 

Tot pe comandă puteți realiza diferite tipuri de corpuri ce ascund caloriferul, în culori și forme ce să se armonizeze cu decorul din casă. Aveți însă grijă să permiteți caloriferului să propage căldura și nu îl acoperiți complete.

 

panou din bucati de lemn pentru acoperirea caloriferului
Via: Minimalisti

 

 La intrare, pe hol, puteți realiza un corp care să funcționeze și ca suport pentru obiecte de decor, dar și spațiu de depozitare pentru chei, telefon, ochelari, eșarfe, etc.
mobilier cu sertare pentru acoperirea caloriferului
Via: Pinterest 

 

Înainte de realiza corpurile trebuie să măsurați cu grijă spațiul disponibil. Prima oară măsurați caloriferul în înălțime, de la podea până la capătul lui și adăugați cel puțin 25 mm în plus pentru o bună circulație a aerului.

 

mobilier cu sertare pentru acoperirea caloriferului
Via: Pinterest

 

Pentru lungime adăugați cel puțin 25 mm pentru ambele părți (50 mm în total) iar în adâncime mai adăugați încă 25 mm de la perete și calorifer. Astfel veți fi siguri că, căldura circulă iar camera se încălzește corespunzător.

 

mobilier cu sertare pentru acoperirea caloriferului
Foto: Joe Murphy Photography Via: Apartment Therapy

 

mobilier cu agatatoare pentru acoperirea caloriferului
Via: cafemystra.cafeblog

 

banca din lemn peste calorifer
Via: The Design Chaser

 

Pentru interioarele rustice vă puteți folosi de o bancă veche din lemn ori puteți realiza din scânduri un ”acoperiș” precum cel din imaginea de mai jos.

 

palet din lemn pentru acoperirea caloriferului
Foto: Lantiv

 

O altă soluție simpatică, ce se poate realiza pe comandă, ori de un meșter priceput, este o bancă așezată în fața caloriferului.

 

banca din lemn in fata caloriferului
Foto: Handimania

 

Ceva mai aspectuoase și ușor de integrat într-o soluție de acoperire precum cea din imaginea de mai jos sunt caloriferele din aluminiu. Ele sunt mai scumpe însă au un randament termic mare pe metru linear și pot funcționa fără probleme până la 20 de ani.

 

Sunt o soluție plăcută estetic dacă nu doriți să acoperiți caloriferul și le puteți alege din diferite dimensiuni și modele de aici. 

 

lemn alb pentru acoperirea caloriferului
Foto: Stadshem 

 

panou din lemn pentru calorifer
Foto: Design Milk 

 

Dacă chiar acum lucrați la proiectul de design interior al casei sau apartamentului, nu ar fi o idee rea să încercați să integrați caloriferul în spatele unor coloane de lemn ce par să ”curgă” din fereastră, după cum se vede în imaginea de mai sus sau să așezați caloriferul într-un corp din beton ce funcționează și ca bibliotecă, cum se vede în imaginea de mai jos.

 

calorifer incorporat in piesa de mobilier
Foto: EisnerDesign

 

 Întregul spațiu de sub fereastră poate deveni un mare spațiu de depozitare în care sunt integrate și caloriferele, la fel ca în idea de mai jos.

 

calorifer incorporat in piesa de mobilier
Foto: Neuhaus Design Architecture

 

panou din metal pentru calorifer
Via: Minimalisti

 

Dacă aveți un interior industrial ori eclectic și boem, un meșter fierar vă poate realiza un astfel de panou plin de personalitate.

 

culoare pe calorifer
Via: Pinterest

 

Nu aveți fondurile necesare și nici chef să schimbați atât de mult un colț al casei? Atunci, într-un weekend puteți lipi câteva benzi autocolante colorate în adânciturile din calorifer. Efectul va fi garantată să înveselească camera.

 

Lasă un răspuns
Abonează-te
Primești pe email, în fiecare vineri, cele mai noi articole de pe Jurnal de design interior

Urcați?
Product added successful