Lemnul este unul dintre materialele ce nu lipsește din nicio amenajare. Indiferent dacă vorbim despre piese de mobilier, lambriuri, placări ori grinzi, el aduce căldură interiorului și o parte a naturii în decor.
Lemnul de fag
Indiferent de stilu de amenajare, ori de forma în care este adus la interior, fagul va contribui la un atmosferă călduroasă și primitoare. Se armonizează foarte bine cu tonurile neutre de culoare, pasteluri ori chiar accentele colorate și îndrăznețe.
Lemnul de pin
Se potrivește foarte bine cu verde, albastru deschis, turcoaz, tonurile de lavandă, galben sau orange.
Lemnul de stejar
Pentru decor, combinați varianta închisă de lemn de stejar cu tonuri deschise, subtile ori pastelate cu culoare, pentru a scoate în evidență lemnul, iar pentru variantele deschise de stejar puteți merge pe tonuri calde de culoare, roșu, orange, etc.
Lemnul de frasin
În decor, lemnul de frasin este bine pus în evidență cu tonuri precum gri – închis sau deschis, alb, albastru sau accente de roșu tangerine.
Lemnul de cireș
Este un lemn tare și rezistent. Fibrele lui sunt fine, compacte și au o textură netedă și egală. Nuanțele lui pleacă de la maro roșiatic și ajung până la șaten-blond.
Este un lemn destul de scump și este deseori găsit în piesele de mobilier din anticariate. Un alt dezavantaj este că nuanța lui tinde să se închidă de-a lungul anilor. În schimb, ca și avantaje, lemnul de cireș este foarte rezistent și durabil în timp, culoarea lui este ușor de recunoscut și aduce un aspect elegant interiorului în care este folosit.
Pentru a îl scoate cât mai bine în evidență în amenajare trebuie să îl puneți pe un fundal de culori foarte deschise, alb, galben, albastru, crem sau bej ori lângă tonuri de roșu, verde și albastru închis pentru a crea o atmosferă elegantă.
Lemnul de arțar
Unul dintre cele mai rezistente tipuri de lemn, el este în general folosit pentru piesele de mobilier ori finisajele în lemn atât de exterior cât și pentru interior.
Avantajele sunt prețul relativ scăzut față de cel al lemnului de cireș, faptul că acceptă ușor orice fel de vopsea și finisaj și rezistența sporită la umezeală. Singurul lui dezavantaj este că, dacă nu este bine finisat, pot apărea în timp pete și umflături.
În amenajare poate fi încălzit de tonuri elegante de roșu, portocaliu sau albastru, ori înveselit cu accente tari de verde, lavandă sau galben. Arată foarte bine în interioarele rustice ca și lambriu. Dacă aveți un astfel de proiect în derulare, puteți achiziționa lambriuri de aici.
Lemnul de nuc
Rezistent și tare, lemnul de nuc surprinde prin nuanța ciocolatie, însă poate fi găsit și în variante mai deschise de culoare.
Marele lui avantaj este culoarea și nuanțele inedite pe care le pot avea piesele de mobilier ori finisajele în lemn de nuc, însă dezavantajul vine din prețul destul de ridicat al lemnului.
Datorită intensității culori lemnului de nuc, este recomandat să îl combinați cu tonuri cât mai deschise și subtile de culoare.