Cu ce culori poți combina cele mai comune 7 tipuri de lemn folosite în amenajările interioare

 
Lemnul este unul dintre materialele ce nu lipsește din nicio amenajare. Indiferent dacă vorbim despre piese de mobilier, lambriuri, placări ori grinzi, el aduce căldură interiorului și o parte a naturii în decor.
 

 

Fiecare tip de lemn are propriile caracteristici ce vin cu grade diferite de căldură și accente cromatice la interior. Și pentru că lemnul trebuie pus în valoare cu ajutorul culorii, am realizat acest mic ghid cromatic pentru cele mai comune tipuri de lemn disponibile în magazinele de la noi. Mai jos, vă vom povesti care sunt principalele caracteristici ale fiecărui tip de lemn, avantajele și dezavantajele folosirii lui în amenajare și câteva sfaturi cromatice de a îl pune în valoare în designul interior.

Lemnul de fag

 

Fagul este un lemn tare și rezistent. Fibrele lui sunt fine, compacte și au o textură netedă și egală. Lemnul de fag poate fi foarte deschis la culoare și are o rezistență ridicată la șocuri și impact. Este un lemn foarte des folosit pentru mobilă.

 

 

Pe lângă rezistența sporită, lemnul de fag are și avantajul texturii drepte, fără noduri și asimetrii. În plus, este cea mai bună opțiune pentru cei ce își doresc o nuanță cât mai deschisă de lemn în amenajare. Ca și dezavantaj, lemnul de fag absoarbe umiditate și nu poate fi folosit la exterior ori în baie.

 

 
Indiferent de stilu de amenajare, ori de forma în care este adus la interior, fagul va contribui la un atmosferă călduroasă și primitoare. Se armonizează foarte bine cu tonurile neutre de culoare, pasteluri ori chiar accentele colorate și îndrăznețe.

Lemnul de pin

 

Este ieftin, ușor și poate avea tente gălbui, roșiatice sau albe, toate cu noduri închise, maronii, specifice pinului. Este folosit în piesele de mobilier cu tente rustice.

 

 

Avantajele lemnului de pin sunt prețul scăzut, se poate vopsi ușor, se potrivește ca și nuanță cu majoritatea tipurilor de lemn și dezvoltă o patină frumoasă în timp. Ca și dezavantaje, nu este foarte rezistent și se poate zgâria ușor.
 

 
Se potrivește foarte bine cu verde, albastru deschis, turcoaz, tonurile de lavandă, galben sau orange.

Lemnul de stejar

 

Este un lemn tare, fibros și cu destul de multe granulații. Există două variante de lemn de stejar. Roșu, ce variază în nuanțe de la maro deschis până la roșu rozaliu și alb, cu nuanțe ce se apropie mai mult de galben.
 

 

Avantajele acestui tip de lemn sunt durabilitatea, rezistența și aspectul distinctiv și plin de personalitate dat de granulațiile variate.  Cu toate acestea, chiar aceste granulații, în timp, se pot întuneca ca și nuanță, aducând două tonuri de culoare pieselor de mobilier sau finisajelor unde este folosit.
 

 
Pentru decor, combinați varianta închisă de lemn de stejar cu tonuri deschise, subtile ori pastelate cu culoare, pentru a scoate în evidență lemnul, iar pentru variantele deschise de stejar puteți merge pe tonuri calde de culoare, roșu, orange, etc.

Lemnul de frasin

 

Varianta mai ieftină a lemnului de stejar, frasinul este un lemn rezistent și ușor de prelucrat, cu o nuanță ușor mai deschisă decât a lemnului de stejar.

 

Avantajele lemnului de frasin sunt prețul ceva mai avantajos, elasticitatea și ușurința în a îl vopsi și lăcui. Ca și dezavantaj, frasinul se așchiază ușor și, dacă nu este finisat bine, poate crăpa.

 

 
În decor, lemnul de frasin este bine pus în evidență cu tonuri precum gri – închis sau deschis, alb, albastru sau accente de roșu tangerine.

Lemnul de cireș

 
Este un lemn tare și rezistent. Fibrele lui sunt fine, compacte și au o textură netedă și egală. Nuanțele lui pleacă de la maro roșiatic și ajung până la șaten-blond.
 

Este un lemn destul de scump și este deseori găsit în piesele de mobilier din anticariate. Un alt dezavantaj este că nuanța lui tinde să se închidă de-a lungul anilor. În schimb, ca și avantaje, lemnul de cireș este foarte rezistent și durabil în timp, culoarea lui este ușor de recunoscut și aduce un aspect elegant interiorului în care este folosit.
 

 
Pentru a îl scoate cât mai bine în evidență în amenajare trebuie să îl puneți pe un fundal de culori foarte deschise, alb, galben, albastru, crem sau bej ori lângă tonuri de roșu, verde și albastru închis pentru a crea o atmosferă elegantă.

Lemnul de arțar

Unul dintre cele mai rezistente tipuri de lemn, el este în general folosit pentru piesele de mobilier ori finisajele în lemn atât de exterior cât și pentru interior.

Avantajele sunt prețul relativ scăzut față de cel al lemnului de cireș, faptul că acceptă ușor orice fel de vopsea și finisaj și rezistența sporită la umezeală. Singurul lui dezavantaj este că, dacă nu este bine finisat, pot apărea în timp pete și umflături.

 
În amenajare poate fi încălzit de tonuri elegante de roșu, portocaliu sau albastru, ori înveselit cu accente tari de verde, lavandă sau galben. Arată foarte bine în interioarele rustice ca și lambriu. Dacă aveți un astfel de proiect în derulare, puteți achiziționa lambriuri de aici. 

Lemnul de nuc

Rezistent și tare, lemnul de nuc surprinde prin nuanța ciocolatie, însă poate fi găsit și în variante mai deschise de culoare.

 
Marele lui avantaj este culoarea și nuanțele inedite pe care le pot avea piesele de mobilier ori finisajele în lemn de nuc, însă dezavantajul vine din prețul destul de ridicat al lemnului.
 
Datorită intensității culori lemnului de nuc, este recomandat să îl combinați cu tonuri cât mai deschise și subtile de culoare.
 

Indiferent de forma pe care o ia lemnul în amenajarea voastră, încercați să nu combinați mai mult de 3 tipuri de lemn într-o singură cameră și nici să aduceți mai mult de două dintre culorile sugerate mai sus, rezultatul va deveni apăsător și neuniform din punct de vedere cromatic. Aici găsiți finisaje și materiale ce vă pot ajuta armonizați și să realizați un decor plin de stil cu accentele de lemn pe care le doriți în propriul interior.

 

Credit foto: 1, 6 El Mueble , 2, 4 Ideal Home, 3 Adorable Home,  5 Style at Home, 7 Period Living 

Lasă un răspuns
Abonează-te
Primești pe email, în fiecare vineri, cele mai noi articole de pe Jurnal de design interior

Urcați?
Product added successful