Acest apartament a fost transformat de către cei de la Jersey Ice Cream Company cu numai două culori – gri și roz – de finisaj decorativ stucco veneziano, într-un simbol al esteticii tradiționale italiene, iar asocierea cu piesele de mobilier vintage desăvârșesc și completează stilul de amenajare într-un mod unic.
Pentru iubitorii de culoare si efecte estetice care inspiră, stucco veneziano este un tip de finisaj decorativ pe care, cu siguranță, vei dori să-l folosești în amenajările interioare. Cu ajutorul lui vei aduce în locuinta ta eleganța tradițională italiană și un plus de sofisticare.
Deși pentru mulți stucco venezioano pare o opțiune pentru un decor dedicat exclusiv cataloagelor de design interior, ea este, de fapt o tehnică pentru o amenajare pe care o poți adopta cu ușurință.
Ce este stucco veneziano?
Cunoscută pe vremuri sub denumirea de stucco romano, finisajul reprezintă o tehnică decorativă care conferă dinamism și un stil de amenajare care nu se demodează. Marii artiști italieni au utilizat această tehnică în decorul clădirilor care astăzi sunt monumente istorice, cum ar fi palate, biserici ori castele.
Tehnica de aplicare era amplă și costisitoare, dat fiind faptul că era necesară aplicarea a nu mai puțin de șase straturi de material. Rațiunea din spatele aplicării consistente o reprezenta dorința artiștilor italieni de a realiza basoreliefuri sau sculpturi pe suprafața tavanului sau a pereților.
Dincolo de estetica deosebită, stucco veneziano are inclusiv o utilitate intrinsecă, protejând pereții împotriva umidității crescute, a apariției mucegaiului și a deteriorării pereților. De asemenea, datele istorice dovedesc că există rămășite ale utilizării acestei tehnici pentru decor în perioada Renașterii, în Europa.
Deși astăzi componenta practică a finisajului este mai puțin importantă, necesitatea de a proteja pereții de umezeală fiind mai puțin importantă, stucco veneziano stăruie în stilurile clasice de amenajare datorită esteticii sale, fiind apreciată îndeosebi de oamenii care au o afinitate pentru sofisticare, eleganță și rafinament.
Astăzi, stucco veneziano este folosit mai puțin din rațiuni practice și mai mult pentru a conferi încăperilor efecte estetice de o frumusețe remarcabilă. Finisajul poate fi aplicat pe o multitudine de suprafețe cum ar fi: tencuieli –noi sau vechi– pe bază de lianți hidraulici, suprafețe din beton, lemn compozit sau ghips carton, conglomerate minerale de diferite tipuri, zugrăveli vechi și învelișuri de natură organică și minerală, uscate, compacte, absorbante și coezive.
Cum se aplică stucco veneziano
Pentru aplicare vei avea nevoie de o drișcă din oțel pentru nivelarea de fond și șpacluri din oțel de diferite mărimi pentru stratul de finisare. Se aplică 3 straturi (2 straturi de fond și 1 pentru finisaj) în funcție de porozitatea suportului și se nivelează pentru a obține o suprafață netedă și uniformă.
Pentru o aplicare fără cusur, se așteaptă 5 ore între straturile aplicate. Stratul de finisare se aplică cu un șpacl din oțel. Această operațiune poate fi efectuată luând cantități mici de produs și întinzându-l cu șpaclul cu mișcări rapide și hotărâte. După 5 minute acesta poate fi netezit, trecând cu spaclul de mai multe ori pe suprafață, cu mișcări semicirculare și apăsând.
Pentru ca finisajul să aibă un grad cât mai mare de strălucire, se recomandă șlefuirea cu o hârtie abrazivă extrem de fină (ex. M-1500) similară celei utilizate de fabricanții de caroserii, repetând apoi procedura de șlefuire cu ajutorul spaclului din oțel.
Foto: Jersey Ice Cream Company