După mai bine de o lună de când
IKEA România a lansat provocarea „O viață mai sustenabilă acasă, pentru oricine” și după săptămâni de testat produse și schimbări aduse propriei case, am ajuns la final și, da, am economisit, voi avea facturi mai mici, însă, mai important este că mi-am schimbat stilul de viață și sunt mult mai aproape de un interior sustenabil. Cum a început experimentul, puteți
citi aici, care sunt concluziile, vedeți mai jos.
ENERGIE
După cum v-am povestit în acest articol, mai jos sunt fotografii cu contorul meu de curent în perioada de din înainte și după ce am schimbat toate becurile din casă cu cele LED. După cum se vede, am redus consumul cu 3.1 kWh.
 |
Contor curent înainte de trecerea la LED, consum realizat: 19.8 kWh. |
 |
Contor curent după trecerea la LED, consum realizat: 16.7 kWh |
Produsele mele preferate, din gama de energie, au fost baghetele luminoase LED, STÖTTA, bagheta luminoasă LED, LEDBERG, dar mai ales priza cu 4 ieşiri și 2 porturi USB, KOPPLA pentru că îmi oferă opțiunea de a închide printr-un singur buton toate aparatele din ea, dar îmi și permite să încarc ambele telefoane prin porturile USB.
 |
Lumina se aprinde şi se stinge automat când deschizi şi închizi uşa și nu se iroseşte energie cu bagheta LED STÖTTA. Funcţionează cu baterie şi nu necesită alimentare electrică. |
ÎN BUCĂTĂRIE
Deși am reușit să reduc valoarea facturii la energie electrică, cel mai mult mă bucur de faptul că am reușit să aduc schimbări importante în modul în care îmi gestionez mâncarea, în economia la apă și în apropierea tot mai mare de o locuință cât mai sustenabilă.
În ceea ce privește mâncarea,
oala sub presiune VÄRDESÄTTA a reușit să reducă considerabil timpul de fierbere al porumbului. Într-o oală normală dura aproximativ o oră jumătate ca acesta să fie gata, acum porumbul este gata în maxim 30 de minute.
 |
Oale IKEA 365+ și accesoriile de gătit STABIL îmi oferă o cină sănătoasă, dar și economie la energia termică datorită posibilității de a găti mai multe feluri de mâncare în același timp. |
Pe lângă faptul că sunt perfecte pentru depozitarea mâncării rămase,
caserolele FÖRTROLIG sunt perfecte pentru a păstra carnea la marinat sau depozitat aluatul pentru clătite rămas de cu o seară înainte.
În plus, condimentele nu mai stau împrăștiate în pungi prin dulap, sunt bine aranjate în
borcanele pentru mirodenii, RAJTAN. Faptul că, atât ele cât și
caserolele PRUTA sunt transparente mă ajută să știu exact ce îmi lipsește și ce trebuie trecut pe lista de cumpărături.
NATURA ÎN CASĂ
Ceea ce mi-a plăcut cel mai mult din acest proiect a fost setul de cultivare de la
VÄXER. Am avut o rată de succes de 50%, în ceea ce privește numărul de semințe ce au încolțit, însă nu mă voi opri până nu voi umple
ghiveciul BITTERGURKA și
sera IKEA PS 2014 cu plante aromatice și legume.
De asemenea, bonsaiul pe care îl las să crească după pofta inimii lui, are acum o casă nouă, în
ghiveciul SÖTCITRON cu sistem de reglare a umidității.
La finalul acestui experiment, vă pot spune că, deși am fost ușor sceptică la început, sunt foarte mulțumită de rezultat, de schimbările aduse interiorului meu, dar și de momentele haioase pe care le-am trăit în testarea fiecărui produs în parte. Am să continui să le folosesc și am să încerc să trăiesc cât mai sustenabil în interiorul micii mele case. Sper că am reușit să vă conving si pe voi să faceți primii pași spre economii mari cu schimbări mici și accesibile.
Petra Cristina Ene