Am făcut primii pași spre economii mari cu schimbări mici pentru o casă sustenabilă în mod accesibil

Am făcut primii pași spre economii mari cu schimbări mici pentru o casă sustenabilă în mod accesibil

 

Am făcut primii pași spre economii mari cu schimbări mici pentru o casă sustenabilă în mod accesibil

 

După cum v-am povestit în acest articol, am acceptat provocarea IKEA România și, începând de săptămâna trecută, am făcut primii pași în transformarea casei mele într-un loc sustenabil, cu ajutorul unor schimbări mici, ce nu doar că mă ajută să am un stil de viață mai sănătos și prietenos cu natura, dar și să economisesc. Dar haideți să vedem exact ce am schimbat și care sunt primele beneficii pe care le-am resimțit.

ENERGIE

Una dintre cele mai mari facuri ce își găsește locul la mine în poștă este cea de energie electrică. Mai jos aveți două fotografii cu consumul meu de curent pe două săptămâni, consum realizat înainte de a face orice schimbare. În următorul articol, vom vedea împreună, dacă schimbările despre care vă povestesc mai jos vor avea un efect asupra consumului.

 

Primele produse pe care le-am ales de la IKEA România pentru acest experiment au fost becurile LED. Ele consumă cu aproximativ 85% mai puţină energie şi durează de 20 de ori mai mult decât becurile incandescente. Am înlocuit becurile din bucătărie și de pe hol cu LEDARE, becuri LED E27, 1800 lumeni, intensitate reglabilă și glob opal, iar prima schimbare resimțită a fost în calitatea luminii, acum ea este mult mai intensă, dar și mult mai caldă.

 

 În baie, pentru veioza de lângă pat și pentru plafoniera din cameră am ales becurile LEDARE de 600 lumeni. Înainte de a începe acest experiment singurele lumini din cameră erau cele mai sus menționate, însă de mult timp voiam să achiziționez corpuri de iluminat care să concentreze lumina pe o anumită zonă a camerei. Acest gen de iluminare nu doar că poate crea o atmosferă intimă și plăcută la interior, dar te ajută și să economisești pentru că poți folosi o singură sursă de lumină atunci când lucrezi la laptop sau când citești ori te uiți la televizor.
Tocmai de aceea, am ales lampadarul cu LED JANSJÖ al cărui design permite amplasarea lui şi în locuri strâmte. Eu l-am pus lângă biblioteca mea improvizată și am luminat astfel un colț al camerei ce nu se distingea prin nimic special. În ceea ce privește biroul, el este acum luminat de veioza cu LED HÅRTE ce se încarcă din portul USB al laptopului meu. Astfel am scăpat de o adevărat problemă, deoarece priză liberă lângă birou nu mai există de mult. În plus, la fel ca și lampadarul JANSJÖ, această veioză este reglabilă; poţi direcţiona lumina în orice parte îți dorești.
Scaunele și spațiul strâmt sunt o problemă constantă într-o garsonieră, tocmai de aceea, am ales să rezolv aceste probleme, dar și să aduc o nouă sursă de lumină care să poată fi mutată acolo unde îmi doresc, cu ajutorul corpului de iluminat și taburet IKEA PS 2014. Pe lângă faptul că este foarte comod, îl poți amplasa oriunde, iar el va lumina chiar dacă nu ai priză la îndemână, mulțumită bateriilor reîncărcabile de care dispune.

 

Pentru că tot veni vorba despre baterii, am renunțat cu totul la bateriile normale și am trecut pe acumulatorii LADDA care se încarcă cu încărcătorul STORHÖGEN. Pe lângă electronicele pentru care foloseam baterii, acești acumulatori îi voi folosi și pentru baghetele luminoase LED, STÖTTA ce vor lumina interiorul dulapurilor mele de haine. Odată instalate, nu voi mai fi nevoită să aprind plafoniera pentru a vedea ce voi purta în ziua ce abia începe.
Nu în ultimul rând, pentru că de multe ori mă uit la televizor fără o altă lumină aprinsă în cameră, am ales și bagheta luminoasă LED, LEDBERG, pe care am amplasat-o în spatele televizorului. Luminează în 7 culori diferite, și, da, în timpul meciurilor de fotbal de la Campionatul European a fost setată pe verde.

 

ÎN BUCĂTĂRIE

Cu un stil de viață pe care nu îl pot numi chiar stabil și liniștit, ajung să arunc destul de multă mâncare, iar gătitul este de multe ori neglijat din lipsă de timp. De aceea, am ales setul de caserole PRUTA, caserolele FÖRTROLIG și borcanele KORKEN.  Ele au început deja să mă ajute nu doar cu depozitarea și păstrarea mâncării proaspete, deci cantitățile de mâncare aruncată deja au scăzut, ci și cu o mai bună organizare a spațiului din frigider, dar și din dulapuri.

În ceea ce privește prepararea mâncării, i-am adăugat oalei IKEA 365+, accesoriile de gătit STABIL. Această combinație, alături de oala sub presiune VÄRDESÄTTA,  mă ajută să economisesc timp la prepararea mâncării, dar și energie termică.

 

În plus, sita și cuvele BOHOLMEN  nu doar că au început deja să îmi ușureze spălatul legumelor, dar mă și ajută să economisesc apă.

 

NATURA ÎN CASĂ

Produsele pe care abia am așteptat să le testez au fost cele din gama VÄXER. Setul de cultivare, semințele și sistemul de iluminare LED au fost special gândite pentru a-ți oferi, chiar și într-un balcon mic, legumele și plantele aromatice necesare la gătit. Sper că, la finalul acestui experiment și mica mea grădină să arate ca în imaginea de mai jos.
Pe lângă această seră, ghiveciul SÖTCITRON mă va ajuta să economisesc apă și să fiu sigură că celelalte plante de interior vor avea mereu apă datorită sistemul de reglare a umidității ce asigură plantei un grad de umiditate constant.
Te așteptăm tot aici, pe Jurnal de design interior, dar și pe pagina de Facebook ori Instagram  să descoperim împreună dacă micile schimbări începute în această săptămână vor avea într-adevăr un impact important asupra salvării energiei și economisirii.

 

 

 

Petra Cristina Ene

Lasă un răspuns
Abonează-te
Primești pe email, în fiecare vineri, cele mai noi articole de pe Jurnal de design interior

Urcați?
Product added successful