cum-sa-combini-inteligent-sursele-de

Cum să combini inteligent sursele de lumină artificială

Oricât de bine ar fi conceput şi amenajat un interior, dacă nu sunt alese bine corpurile de iluminat, proiectul va fi, la propriu, lipsit de strălucire. Mulţi subestimează importanţa şi efectul pe care corpurile de iluminat le au în crearea unei ambianţe inedite.
Foto: Adelto
În principiu, o cameră poate avea până la patru surse de lumină. Una este cea generală, de ambient, ce ţine loc luminii naturale pe timp de noapte. Ea are un rol practic, de aceea este recomandat să fie cât mai puternică.

Foto: Ideal Home
Cea de-a doua îndeplineşte o funcţie specifică şi se concentrează pe un anumit obiectiv. Aşa sunt, de pildă, lumina pentru citit, cea din interiorul unui dulap din bucătărie sau de pe birou.
Via: Fancy
Cea de-a treia lumină, de accent îşi îndreaptă atenţia spre o anumită zonă arhitecturală a unei încăperi sau pe un obiect ceva mai interesant. Este o lumină cu efect dramatic ce scoate în evidenţă zonele de interes: tablourile, sculpturile, obiectele de artă sau nişele şi colţurile inedite.
Apartment by Katon Redgen Mathieson Via: Desire to Inspire
Foto: House of Chintz
Ultima este lumina decorativă. Considerată mai mult un element de design, ea este folosită exclusiv pentru a crea ambianţă şi nu ca sursă principală de lumină. Un suport sau un ansamblu de lumânări ori o lampă cu un abajur interesant, acestea sunt câteva dintre corpurile cu ajutorul cărora se creează iluminatul decorativ.

 

Via: Urban Kandy
Pentru ca o încăpere să devină mai interesantă, lumina generală, de ambient, nu este suficientă. Trebuie să existe cel puţin încă un corp de iluminat, care să aibă rolul de lumină de citit ori de accent. În living se pot folosi spoturile, pentru a scoate în evidenţă colecţia de tablouri ori sculpturile şi obiectele de decor. O lampă sau o aplică de perete poate fi folosită pentru a accentua locurile şi obiectele demne de a fi puse în lumina reflectoarelor.
Via: Pinterest
Foto: House to Home
Pentru un efect vizual inedit, pot fi folosite corpurile de iluminat de podea. Ele pot fi aşezate în spatele canapelei sau lângă ea. Astfel poziţionate, vor divide vizual camera şi vor crea intimitate.
Stones of Glass by Oluce
O atmosferă intimă şi relaxantă poți crea și cu ajutorul lămpilor cu sau fără abajur. În funcţie de mărimea camerei, se pot folosi mai multe astfel de lămpi: pe masă, pe comodă, pe birou sau direct pe podea.

Lasă un răspuns
Abonează-te
Primești pe email, în fiecare vineri, cele mai noi articole de pe Jurnal de design interior

Urcați?
Product added successful